Koska hyvä synnyttää hyvää.

Voi Pyhä Kalkuraattori….eli entä jos talouskupla saisikin puhketa?

Joskus se iskee. Epätoivo. Miten ihmeessä olemme saaneet maailman tähän tilaan? Rahasta on tullut kaiken kuningas. Kuningas, jonka viitan selässä komeilee monikansallisten yhtiöiden logot ja hihassa paikallisten osuuskauppojen ässät. Se on salien suulain puhemies, joka loistaa poissaolollaan siellä, missä sitä kipeimmin kaivataan ja sairaimmin odotetaan.  Aina kun joku uskaltautuu kysymään arvojen ja varsikin huono-osaisista välittämisen perään kaivetaan kuningaskunnassa esille Pyhä Kalkulaattori ja kerrotaan sama tarina: nyt on huono aika, nyt on kuulkaas säästettävä.

Äärimmillään se on tätä:  Samaan aikaan kun 147 yritystä maailmassa omistaa 40 % kaikesta maailman omaisuudesta http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/11/08/asiantuntijat-paljastivat-147-yritysta-hallitsee-maailmaa/201116420/12 naittaa jemeniläinen perhe 8-vuotiaan Rawan-tyttärensä rahapulassa 40-vuotiaalle miehelle. Hääyön jälkeen tyttö kuolee sisäiseen verenvuotoon. Jos emätin ei repeä hääyönä, se repeää usein teinisynnytyksen myötä. Näin käy köyhille tytöille Jemenissä. http://yle.fi/uutiset/kahdeksanvuotias_lapsimorsian_kuoli_haayonsa_seurauksena_jemenissa/6822556

Epätoivo iskee, kun ymmärtää, ettei rahakuninkaan Pyhä Kalkulaattori tule silti koskaan toista tarinaa kertomaan. Ei tule enää ”hyvää aikaa”, vaan yhä useamman on säästettävä, jotta joku voi jatkaa rikastumistaan. Yhä useamman on kärsittävä, jotta tyhjän päälle rakennettu, kalliisti ylläpidettävä talouskupla pysyy puhkuen elossa. Entä jos tarina siitä, että kaikki tulee kaatumaan, ellei koko ajan osteta ja kuluteta enemmän, ei pidäkään paikkansa? Entä jos tyhjän päälle rakennettu talouskupla saisikin puhketa? Jospa vanhan ajan kunnon kapitalismilla ja uusilla yhteiskunnallisilla ja yhteisöllisemmillä tavoitteilla syntyisi paljon parempaa? Entä jos yritykset voisivat olla olemassa muustakin syystä kuin voiton tuottamiseksi omistajilleen? http://www.hs.fi/paivanlehti/sunnuntai/Omistajan+oikeudella/a1379135069891?jako=6826795b2641d9e5f6532f8c8407cdc4

Entä jos kuluttajat nostaisivat keskisormen pystyyn Pyhälle Kalkuraattorille ja äänestäisivät jaloillaan? Ostaisivat ruokansa ja tavaransa pienyrityksiltä, suoraan tuottajilta – kierrättäisivät ja kiertäisivät parhaansa mukaan monikansalliset yhtiöt. Entä jos uuden ajan päättäjät tukkisivat saleissa yksityisomaisuuden pyhyydestä paasaavat kuninkaan puhemiehet ja ryhtyisivät todellisiin tekoihin? Jospa kuninkaan hommissa pisimmän uran tehnyt ”hyvävelistö” ymmärtäisi vanhemmiten vastuunsa ja alkaisi toimia yllättäen sen mukaan, mitä loosin seinään on kauniisti kirjoitettu.

Miksikö se muka olisi mahdollista? Siksi, että tiedostavampi aika on alkanut. Maailma on entistä pienempi – meille lännessä asuville Rawan on jo lähes naapurin tyttö. Ja taivas on kaikille yhtä avara, sinne mahtuu kaikkien jumalat, kunhan Pyhä Kalkulaattori lasketaan jalustimelta ja muutetaan arjen taskulaskimeksi. Se on mahdollista siksi, että maailmassa on lopulta todella vähän umpipahoja ihmisiä.  Sen sijaan on paljon niitä, jotka jo kaivavat keskaria taskustaan. Ja vielä enemmän niitä, jotka tekevät sen mielellään, kunhan kuulevat toisenlaista tarinaa kadulla, radiossa, tv:ssä ja kaikkialla. Ja varsinkin sitten heitä alkaa olla miljardeja, kun koulu on kaikille itsestäänselvyys ja internetin ansioista Rawan tuntuu asuvan meistä jokaisen naapurissa.

Jätä vastaus

Vaadittu

Vaadittu, ei julkaista sivustolla

 

Sallitut XHTML-elementit:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback  |  Tilaa vastausten uutissyöte