Koska hyvä synnyttää hyvää.

Kansainvälisesti toimiva puolue nimeltä Tellus

Pari viikkoa sitten osallistuin Rysky Riiheläisen fb-seinällä maailmanpolitiikkaa koskevaan keskusteluun ja totesin, että oikeastaan meidän kaikkien kuuluisi olla huolissaan vain yhdestä ainoasta asiasta: maapallomme kohtalosta. Ja siitä asti on jossain takavasemmalla myllännyt ajatus, miksei jo ole olemassa yhtään kansainvälisesti merkittävää toimijaa, joka nostaisi tämän isomman kuvan esiin kaikessa päätöksenteossa, joka päivä mediassa ja huomattavasti enemmän tutkimuksessa.

Jos kansainvälisiä rahoitus- ja tutkimusresursseja oikeasti keskitettäisiin nimenomaan siihen, kuinka maapallo saadaan pysymään elinkelpoisena kaikille, pystyisimme kenties tekemään ison ihmeen nopeassakin aikataulussa. Samalla huomio keskittyisi eriarvoistumisen, sodankäynnin ja rahavallan sijasta johonkin uuteen ja arvokkaaseen missioon. Missioon, jonka voisi helposti moni allekirjoittaa riippumatta iästä, rodusta, uskonnosta tai taloudellisesta asemasta.

Tänä aamuna näin valveunta, jossa syntyi kansainvälisesti toimiva puolue nimeltä Tellus. Sen puoluepoliittinen ohjelma oli lyhyt ja selkeä.

  1. Maapallo pyritään pitämään kaikin keinoin elinkelpoisena kaikille siellä eläville lajeille kansainvälisellä poliittisella toiminnalla, joka pohjautuu kunkin maan lakiin ja kansainväliseen rauhanaatteeseen.
  2. Kaikilla maapallolla elävillä on oikeus luontaiseen lajinsa mukaiseen, arvokkaaseen elämään.
  3. Globaalia tavoitetta edistetään satsaamalla ympäri maailman lasten hyvinvointiin, koulutukseen, ympäristönsuojelua edistävään tutkimukseen sekä paikallisten elinkeinotoimintojen kehittämiseen, jossa tuhlataan mahdollisimman vähän uusiutumattomia luonnonvaroja.

Tämmöistä puoluetta äänestäisin innolla. Tiedän toki, että totuus arjen toiminnasta olisi erilaista. Mutta toisaalta: Jos jokaisessa poliittisessa keskustelussa olisi paikalla joku, joka laajentaisi näkökulmaa isommaksi ja epäitsekkääksi, veisikö se vähitellen keskustelua kateissa olevien arvojen suuntaan? Alkaisivatko nykypolitikot ”jonnin joutavan itsensä ylikorostamisen” sijasta etsiä pohjaa puheilleen muualtakin kuin talouden elvyttämisestä ja lähipiirinsä intressien ajamisesta?

Yhden asian liikkeenä olisi myös helpompaa toimia – ei tarvitsisi miellyttää ketään erityisesti. Monessa asiassa äänestyspäätös tehtäisiin esim. eläinten etujen näkökulmasta. Kaikkien ihmisten kohteleminen tasa-arvoisesti olisi sisäänkirjoitettu kaikkiin lähtökohtiin. Kun kaikkia päätöksiä peilattaisiin globaaleihin vaikutuksiin, moni paikallistason vääntö asettuisi tärkeydeltään oikeisiin mittasuhteisiin.

Jos Tellus-tyyppejä putkahtelisi yksi toisensa jälkeen eri päätöksenteon asteille eri maissa ja esiintyisi medioissa, voisi kansainvälinen Tellus-yhteisö ja poliittinen vaikuttaminen kiinnostamaan nuoriakin ympäri maailmaan. Internetin ja vapaan yhteydenpitokulttuurin vieminen ympäri maailman on muutoinkin nopein tapa muuttaa maailmaa niin hyvässä kuin pahassa! Hyvä tarvitsisi nyt järjestäytynyttä kansainvälistä toimintaa, koska maapallon tulevaisuudesta välittämätön, ahneutuun perustuva verkosto muuttuu koko ajan itsekkäämmäksi ja hankalasti havainnoitavaksi.

Jätä vastaus

Vaadittu

Vaadittu, ei julkaista sivustolla

 

Sallitut XHTML-elementit:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback  |  Tilaa vastausten uutissyöte