Koska hyvä synnyttää hyvää.

Eko-keko

”Jotta mahdolliset lapsenlapset voisivat sanoa, että mummo ainakin jotain yritti!”, näin muistan sanoneeni silloin, kun Hyväntekijä logoa suunniteltiin. Piti oikein tiedostosta tarkistaa, milloin logo on tehty: 1.4.2008.  Siis yli kymmenen vuotta sitten kipuilin sitä, että ilmasto lämpenee, omistaminen keskittyy ja yhä useampi sinkoaa oravanpyörästä ihan ulalle ja minä vain täällä tuotan mainoslauseita ja tuotteistan, jotta ihmiset ostaisivat enemmän. – Huh! Tuosta tuskasta syntyi ajatus kauppapaikasta, jossa myytäisiin vain eettisiä työpajatuotteita ja ekologisia vaihtoehtoja. Ja niiden tuotteiden myynninedistäminen tuntui juuri siltä työltä, jolla halusin kantaa omat korteni ”eko-kekoon”.

Logon suunnitellut graafinen suunnittelija Bia Mikkonen ajatteli ”hyvän haltijan kepin huispautusta” tehdessään h-kirjaimen ympärille kaaria, mutta eipä arvannut, jotta se toimisi kuin vihjeenä myös @-merkille ja verkkokaupalle, jolla sitten aloitimme. Kylläpä on maailma muuttunut 10 vuodessa. Mutta viimeisimmän ilmastoraportin myötä täytyy toivoa, että se muuttuu todella paljon nopeammin tulevan 10 vuoden aikana.

Maapallomme säilyttäminen edes kutakuinkin elämälle mahdollisena paikkana, vaatii se raportin mukaan huomattavan suuria muutoksia. Kenelläkään ei liene täydellistä tietoa niiden riittävyydestä. Ja vielä vähemmän kerrannaisvaikutuksista, jos muutoksiin ei kyetä. Tässä valossa kuluneen kymmenen vuoden edistysaskeleet kuten jätteiden lajittelu, ekopakkaminen, lähi- ja kasvisruokien suosiminen, kierrätysmateriaalien hyödyntäminen tuntuvat tipuaskeleilta verrattuna niihin harppauksiin, joita nyt tarvitaan.

Vaikka vastakkainasettelu ärsyttää, se on kuitenkin usein nopein tie muutokseen. Ehkä tarvitsimme Trumpin, nähdäksemme miten usein vallan ja miljoonien tekemisen takana on persoonallisuushäiriöinen ”pikku-lapsi”. Ehkä tarvitsimme valemediat, nähdäksemme uutis- ja tutkimustiedon valtarakenteisiin, jossa niissäkin on kehitettävää. Ehkä Suomi tarvitsi Sipilän, nähdäkseen mitä hyvää ja toisaalta mitä huonoa on suomalaisessa parlamentarismissa.

Mitä tarvitsisimme, jotta niitä isoja korsia ja mittavia muutoksia alettaisiin saada eko-kekoon? Ehkä tarvitsimme uhkan ulkoavaruudesta ennen kuin ymmärtäisimme, että olemme kaikki samassa paatissa, nimeltä Tellus. Ja sen uhkan, jonka ilmasto ja eliöstön katoaminen aiheuttaa, loimme itse – laiminlyömällä luontoa, kohtuullisuutta ja ihmisyyttä. Mutta edelleen on toivoa, sillä ihmiset saavat tieteen, teknologian, talouden ja taiteen yhdistäessään todella paljon aikaan!

Jätä vastaus

Vaadittu

Vaadittu, ei julkaista sivustolla

 

Sallitut XHTML-elementit:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback  |  Tilaa vastausten uutissyöte