Koska hyvä synnyttää hyvää.

9 vuoden aikaansaannoksia

Voisi luulla, jotta nyt Hyväntekijä Puodin lopettamispäätöksen jälkeen olisi epäonnistunut olo. Tietysti välillä onkin – lähinnä siksi, että olisi pitänyt osata arvioida ennakkoon, miten paljon kaupankäyntiä hiljentää ympärillä olevat tie- ja toriremontit. Varsinkin, kun Taitokorttelissa asiakasvirta pohjaa paljon matkailijoihin ja keskittyy sesonkeihin. Maakunnan väkikin tuntui oppivan puolessatoista vuodessa uudet ajoreitit sinne, minne oli helpoin ajaa ja missä pysäköinti on ilmaista oven edessä. Ja toki peiliin pitää katsoa monessa muussakin asiassa. Silti pinnassa on enemmän kaikki positiiviset aikaansaannokset.

Yhden naisen unelma sai siivet jo alkuvaiheessa, kun osuuskunnan tukijäseniksi lähtivät maamme tärkeimmät työpajatoimijat kuten Sokeva-Käsityö ja Jupiter-säätiö. Myös paikallisesti hyvät toimijat: Joensuun Nuorisoverstas ja Kotikartanoyhdistys innostuivat ideasta. Näistä nimeltä mainituista enää Joensuun Nuorisoverstas toimii työpajana, muut ovat lopettaneet tai toiminta ajettu alas.

Työllistymisen vaikeutuessa ja yhteiskunnan ajaessa alas osatyökykyisten työllistämiseen tähtääviä toimintoja, Hyväntekijästä tuli monelle osatyökykyiselle käsityöläiselle pelastus. Otimme kymmenien yksityisten taitavien tekijöiden tuotteita myyntiin. Tarjosimme heille jopa ilmaiseksi kauppapaikan verkossa ja puodissa, olimme mukana kehittämässä tuotteita ja tuoteperheitä, autoimme tarinoiden tekemisessä, tarvikkeiden etsinnässä ja tietenkin myymisessä. Ja usealle valmiille käsityöyrittäjälle olimme rikkana rokassa: myyntipaikka, joka on tilittänyt tuotteista muutaman kerran vuodessa, mutta ei ole ottanut provisioksi 50-60%:a myyntihinnasta vaan 20-30%.

Työllistimme itse suoraankin: 18 hyvää tyyppiä erilaisiin harjoitteluihin ja palkkatukityöhön. Moni suoritti myös myynnin ja sähköisen kaupankäynnin tutkintoja, joiden näyttöjä ohjasimme ja arvioimme. Motivoituneimmat halusivat liittyä jäseniksi osuuskuntaamme ja saimmekin heistä luotettavimmat ja ahkerimmat työntekijät.

Aikaansaannosta lienee myös monialaistumisemme: viestinnänsuunnittelua, korjausompelua, jalkojenhoitoa KOTIIN-palveluna sekä siivous- ja järjestelypalveluja. Teimme niitä lähinnä koteihin, joiden järjestämisen sosiaalitoimi tai palotarkastaja katsoi ehdoksi asunnossa asumisen jatkumiselle. Ei siis ihan pikkusiivouksia – vaan jokainen urakka ihan omanlainen haasteensa. Niiden videoimisessa olisi saattanut amerikkalaiset Hamstraajat jäädä kakkoseksi. Mutta urakoita on tehty tietenkin matalalla profiililla. Meillä on loistava ”Raivari”- tiimi, jossa on osuuskunnan jäsenien lisäksi Hyväntekijä-lähettiläitä. Nämä palvelut jatkuvat edelleen, uusia osoitteita ja muuta tietoa päivitetään suoraan niiden sivuille: www.viestintaa.com, www.ompelupalvelua.com, www.jalkojenhoitoa.com, www.raivarit.com.

Hyväntekijän lopettaminen on saanut monen asiakkaamme jopa kyyneliin. Monelle tämä on ollut viimeinen vaihtoehtokauppa Joensuussa. Jatkoimme jo aiemmin lopettaneen Maailmankaupan korvikkeena, Unicef-nukke verkkokauppana ja kaikenlaisen oudon perinnetavaran kauppana ”saunavastoista piirakkapulikoihin”. Kulttuuriravintoloiden ja -kahviloiden, Wanhan Kulman Puodin ja monen muun erikoisliikkeen sulkeuduttua, tulee ymmärrettävästi olo, että pienet vaihtoehtoliikkeet kerrassaan katoavat Joensuusta. Kaupunkia rikastuttavaa vaihtoehtoista liiketoimintaa tukemaan olisi todellakin tärkeää löytää keinoja yrityskehittämisen ja elinkeinoelämän hankkeiden muodossa, enkä tarkoita varsinaisesti rahaa. Toisaalta on myös niin, että kuluttajan valinnat ratkaisevat eniten! Arkireitti töistä kulkee useimmiten vain marketin kautta kotiin. Ja jos kierros erikoiskaupoissa ja -ravintoloissa tulee tehtyä vain silloin, kun vieraille halutaan esitellä kaupunkimme kivoja pikkupaikkoja, niin valitettavasti se ei riitä näin pienessä maakunnassa.

Yhdeksän vuoden aikana olemme saaneet olla mukana monen kymmenen uuden tuotteen suunnittelussa, miettimässä uusiokäyttömahdollisuuksia ja tehneet todeksi ideologiaamme, joka pohjautuu sloganiin ”Koska hyvä synnyttää hyvää.”. Hyvä on kiertänyt takaisin luoksemme ihanina kanssayrittäjinä, kannustavina yhteistyökumppaneina ja iloisina vakioasiakkaina. Uusien haasteiden edessä, kiitämme siitä pääomasta.

Jätä vastaus

Vaadittu

Vaadittu, ei julkaista sivustolla

 

Sallitut XHTML-elementit:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trackback  |  Tilaa vastausten uutissyöte